“Sphaera Mundi”

De “Sphaera Mundi” is een Dufour 31 kajuitzeiljacht met een lengte van 9,40 meter. Het is een relatief klein zijn maar dat van alle comfort is voorzien. De Dufour 31 staat bekend om haar betrouwbaarheid en stijfheid in constructie.  Ze is dan ook van alle gemakken voorzien zoals een kombuis met koelvak en kookstel, een ruime salon met twee langsbanken waar gemakkelijk vier volwassenen kunnen vertoeven en die tevens omgevormd kunnen worden tot bed. Tussen de salon en de tweepersoons hut in het voorschip bevind zich een kleine natte cel met wasgelegenheid en toilet. Achter de kaartentafel waar alle navigatie apparatuur is geïnstaleerd is een ruime hondenkooi die dient als extra slaapplek. De Dufour 31 is dan ook een klein, sterk compleet scheepje voor een klein gezin.

Zoals ik al vermeldde is de  Dufour 31 een relatief klein zeiljachtje, maar dat ondanks zijn geringe lengte uitermate geschikt is om langere reizen te maken. Ik heb haar uitgekozen omdat ik ten eerste met een zo klein mogelijk budget moet werken en dit een betaalbaar schip is dat relatief weinig onderhoud vergt, maar ten tweede omdat ik een zwak heb voor alle Dufours die gebouwd zijn van 1975 t/m 1985. Mijn eerste grote Atlantische reis maakte ik met een Dufour 2800, een soortgelijke boot maar dan van 8 meter. Ik had op dat moment echt geen ervaring en al helemaal geen idee waar ik mee bezig was, maar de Dufour hield zich kranig staande en bracht mij zonder problemen naar de overkant van de Atlantische oceaan. Ik heb gewoon een bepaalde liefde met deze scheepjes simpelweg omdat ze mij meerdere keren getoond hebben hoe sterk en solide ze zijn. Dit zijn gewoon als vanouds goed gebouwde scheepjes.

Ik heb haar “Sphaera Mundi” genoemd omdat dat de naam was van het prive schip van Piet Hein Nederlands luitenant-admiraal en West Indische Compagnie-commandant. Hij is vooral bekend door de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628. Eigenlijk gewoon een piraat die in opdracht van Nederland buiten op andere schepen veroverde, iets wat in die tijd heel normaal was en waar Nederland nog steeds de vruchten van plukt.. Ik als soort van mede avonturier smul natuurlijk van die verhalen en kwam zo de naam “Sphaera Mundi” tegen van zijn privéschip, wat de Latijnse vertaling is van “Over de Wereldbol”. Een naam die mij zeer aansprak en zeker bij mij en mijn schip vind passen.

 

dufour_31_drawing