WikiLeaks ‘De Surinaamse Connectie’

‘De Surinaamse Connectie’ is gebaseerd op gebeurtenissen in mijn leven, waarbij ik soms iets moet aanpassen om de wereld om mij heen te beschermen. Voor mij als schrijver is het onmogelijk om op te schrijven wat er buiten mijn gezichtsveld om is gebeurd, ik maak gevoelsmatig inschattingen wat er zich afspeelt op de achtergrond door goed te luisteren van wat de mensen om mij heen zeggen. Met dit WikiLeaks document wil ik laten zien dat niets gebaseerd is op gebakken lucht maar dat de geheime diensten van landen zoals de Verenigde Staten, de connectie leggen tussen hoge politieke leiders met de onderwereld. De bovenwereld zoals wij die kennen is veel dieper verwikkelt met de onderwereld dan men zich realiseert.

wikileaks

Op deze pagina vertaal ik daarom de eerste twee alinea’s van het WikiLeaks document dat is onderschept tussen de geheime diensten van de Verenigde Staten en de dienstdoende Amerikaanse Ambassadrice in Suriname Mevrouw Marsha E. Barnes.

Uit de informatie die is onderschept door WikiLeaks tussen de Amerikaanse Ambassadrice Mevrouw Marsha E. Barnes en de geheime diensten komt duidelijk naar voren dat Desi Bouterse en Shaheed Khan door betrouwbare bronnen gezien worden als partners in de drugshandel.

Bouterse die in de beginjaren van 2000 het financieel moeilijk kreeg doordat diverse criminele organisaties aan zijn zijde werden ontmanteld, gearresteerd en/of werden gevangen gezet was genoodzaakt om uit te reiken naar nieuwe partners in de drugshandel zoals Shaheed Khan. De pogingen van Bouterse om civiele onrust te creeren en mogelijke moordaanslagen om vervolging te ontlopen, worden door Shaheed Khan ondersteund. Het is niet helemaal duidelijk wat Bouterse terug geeft voor deze hulp, maar aangenomen word dat Shaheed Khan gebruik maakt van de infrastructuur in Suriname en criminele elementen om drugs te transporteren naar Europa.

Dit eerste gedeelte van het WikiLeaks document geeft in het kort weer hoe diep de bovenwereld verwikkeld is met de onderwereld. In het volledige document kunt lezen hoe Bouterse verder is verweven met de onderwereld, u kunt dit document downloaden door op de onderstaande link te klikken. Er bestaan overigens meerdere WikiLeaks documenten over de contacten van Bouterse met de onderwereld, deze kunt u allemaal vinden op de pagina van WikiLeaks.

Download WikiLeaks Secret Files